Miód wielokwiatowy
Miód, który zawsze stanowi słodkie zaskoczenie dla pszczelarzy i smakoszy. Łączy w sobie nektar wielu kwiatów, dzięki czemu jest słodki i łagodny w smaku. Przybiera barwy od bursztynowej do czerwonej. Miód wielokwiatowy jest znakomitym elementem diety ze względu na bogactwo składników mineralnych i cukrów prostych. Wzmacnia organizm przy spadku odporności. Zawarte w nim pyłki wielu kwiatów sprawiają, iż miód ten zmniejsza reakcje alergiczne. źródło
Składniki (na około 15 sztuk):
- 15 g świeżych drożdży (2 łyżeczki suchych)
- 50 ml ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej 650 ja użyłam bułkowej od Młyn Kopytowa
- szczypta soli
- 40 g miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich/lub cukier
- 2 łyżki roztopionego masła
- 170 g ciepłego mleka (¾ szklanki)
- 1 jajko
- dżem do nadziewania, cukier puder
( ja użyłam nadzienie Zentis malinowe i wiśniowe termostabilne)
plus dodatkowo mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie w Thermomix
W naczyniu stopić masło pokrojone na kawałki z mlekiem 4 minuty/50 st/obr 2 przelać do miseczki. Do naczynia miksującego woda, drożdże i miód podgrzać 2 min/37 st/obr 1 odstawić do wyrośnięcia na 5 minut. Dodać przesiana mąkę i sól, wlać ostudzone mleko z masłem i jajko wyrobić 3 minuty/interwał ciasto jest rzadkie i kleiste, przełożyć do miski i przykryc na 1 h do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200st.
Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto klejące i opruszyć delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.
Pączki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem lub nadzieniem a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Metoda tradycyjna
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i łyżkę miodu. Odstawić na około 5 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały miód oraz szczyptę soli. Dodaj wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, letnie mleko i jajko. Za pomocą łyżki lub miksera z hakiem połącz wszystkie składniki (ciasto jest kleiste i mokre). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni) na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto i delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.
Pączki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem lub nadzieniem a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
źródło z internetu po modyfikacji