Składniki:
zaczyn:
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
ciasto właściwe
cały zaczyn
- 400 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa
- 50 g płatków owsianych
- 320 ml wody
- 1 łyżka miodu rzepakowego od Miody Wileńskich
- 1,5 łyżeczki soli
- płatki owsiane górskie do posypania
Thermomix
W naczyniu podgrzac wodę z miodem, dodać zaczyn cały, mąki i sól
wyrobić 3 minuty/interwał
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem ( u mnie dwie formy jedna silikonowa 12 cm i druga taka sama tylko metalowa i ona była wyłożona papierem) namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej(włożyłam do nagrzanego piekarnika do 40 st)
Metoda tradycyjna
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem ( u mnie dwie formy jedna silikonowa 12 cm i druga taka sama tylko metalowa i ona była wyłożona papierem) namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej(włożyłam do nagrzanego piekarnika do 40 st) Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230 st. (góra + dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Przepis po modyfikacji małej