Składniki
240 g wody
- 10 g drożdży świeżych
- 20 g cukru brązowego od Skworcu
- 10 g miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich
- 30 g masła plus dodatkowo do wysmarowania formy
- 420 g mąki pszennej typ 500 od Młyn Kopytowa
- 80 g mąka pszenna typ 1850 graham Młyn Kopytowa
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyzki ziarna Piekło – niebo Ziarenkowo
Thermomix
Do naczynia wlać wodę , drożdże, cukier, miód i masło mieszać
podgrzewając 1 min/37 st/obr 3
Dodać mąkę, ziarna i sól i wyrobić 3 minuty/interwał przełożyć ciasto do miski większej przykryć sciereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Keksówkę ok 30 cm wysmarować masłem, ciasto po okresie wyrośnięcia podzielić na 3 części uformować kulki i włożyć do keksówki obok siebie i przykryć do wyrośnięcia na ok 30 minut. Chlebek przed pieczeniem posmarować mlekiem.
Rozgrzać piekarnik do 180st , piec przez ok 30 minut. Studzimy na kratce
Tradycyjna metoda
Do rondelka wlać wodę , drożdże, cukier, miód i masło mieszać podgrzewając do stopienia i wymieszania się składników, na małym ogniu. przestudzone przelać do miski dodać pozostałe składniki i wyrobić ok 7-10 minut do momentu elastycznej kuli aż będzie odchodzić od ścianek miski.
Dalej postępować jak w opisie wyżej