- 250 g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
- 15 g drożdży świeżych
- 150 ml letniej wody
- mała łyżeczka miodu rzepakowego Miody Wileńskich
- łyżeczka soli
- ząbek czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
Do naczynia wlać wodę dodać drożdże i miód naturalny ja dodałam rzepakowy od Miody Wileńskie, podgrzać 2 min/37 st/obr 1. Dodac mąkę i sól. wlać wodę delikatnie i wyrobic, jak już ciasto będzie sie łączyć dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Wyrabiamy do momentu elastycznego ciasta, jak będzie odchodzic od ścianek przełożyć do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h 20 minut. Ciasto dzielimy na 4 części, spłaszczamy i lekko wałkujemy. Kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chlebki pita pieczemy przez 7 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią.
Po upieczeniu kroimy wzdłuż na pół, tworząc kieszonkę.
inspiracja po modyfikacji