CHLEBKI PITY CZOSNKOWE

2016-01-15 14.28.09

Składniki
  • 250 g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 15 g drożdży świeżych
  • 150 ml letniej wody
  • mała łyżeczka miodu rzepakowego Miody Wileńskich
  • łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich

Do naczynia wlać wodę dodać drożdże i miód naturalny ja dodałam rzepakowy od Miody Wileńskie, podgrzać 2 min/37 st/obr 1. Dodac mąkę i sól. wlać wodę delikatnie i wyrobic, jak już ciasto będzie sie łączyć dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Wyrabiamy do momentu elastycznego ciasta, jak będzie odchodzic od ścianek przełożyć do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h 20 minut. Ciasto dzielimy na 4 części,  spłaszczamy i lekko wałkujemy. Kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chlebki pita pieczemy przez 7 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią.

Po upieczeniu kroimy wzdłuż na pół, tworząc kieszonkę.

2016-01-15 13.38.55

2016-01-15 14.27.56

inspiracja po modyfikacji

Zostaw po sobie ślad :)