zaczyn:
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyny Stoisław
- 120 g wody
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
ciasto właściwe
- cały zaczyn
- 400 g mąki żytniej typ 720 Młyny Stoisław
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyny Stoisław
- duża szczypta drożdży świeżych 10 g
320 g wody - 1 łyżka miodu rzepakowego Miody Wileńskich
- 20 g ocet balsamiczny
- 10 g łyżeczki soli
- olej do posmarowania formy
- otręby lub mąka graham typ 1850 do obsypania formy Młyny Stoisław
keksówka 30 cm ja użyłam keksówki 22cm i 11 cm
Na noc przygotować zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić.
Do naczynia mąki i sól wymieszać 10 s/obr 5 wlać wodę, drożdże i miód oraz zaczyn, ocet i wyrobić jednolite ciasto 3 min/interwal. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką wyrównać wierzch, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 1 h w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220 st (góra +dół) spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 st i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, studzic na kratce.