CHLEB ŻYTNIO RAZOWY

2016-06-15 15.32.09

2016-06-15 18.40.14

zaczyn:

ciasto właściwe

keksówka 30 cm ja użyłam keksówki 22cm i 11 cm

Na noc przygotować zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić.

Do naczynia mąki i sól wymieszać 10 s/obr 5 wlać wodę, drożdże i miód oraz zaczyn, ocet i wyrobić jednolite ciasto 3 min/interwal. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką wyrównać wierzch, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 1 h w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220 st (góra +dół) spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 st i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, studzic na kratce.

2016-06-21 08.16.26

2016-06-21 09.52.03

Zostaw po sobie ślad :)