BURGER MARYNY

Miałam okazję dziś wypróbować nowe sosy firmy Społem Kielecki

Sos hamburgerowy podbił nasze serca..smak wyrazisty, lekko-pikantny z nutą orientalnego smaku aromatycznie warzywny, delikatna kremowa konsystencja, idealny do hamburgerów, kanapek, mięs z grilla oraz zimnych wędlin

Gęsty nie spływał z burgera;) to samo sos czosnkowy. Burgery z dodatkiem tych sosów wyszły REWELACJA!!

Do hamburgerów dodałam świetny dodatek Papryczki Piri-Piri pochodzi z Nigerii.

Zawarta w papryczkach CHILI PIRI PIRI kapsaicyna wpływa stymulująco na wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając w ten sposób metabolizm. Są doskonałym dodatkiem do kuchni węgierskiej, afrykańskiej, hiszpańskiej a nawet meksykańskiej i azjatyckiej.

Te niewielkie, czerwone strączki doskonale podkreślą smak chili con carne, spaghetti czy paelli. źródło

2016-07-14 15.01.37

2016-07-14 15.07.17

Składniki na 6 bułek

Na wierzch

  • 3 łyżki mleka + rozbełtne jajko
  • Sezam

Hamburgery 6 szt

  • 0,6 kg mielonego mięsa zmielonego z łopatki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka Papryczki Piri-Piri od Skworcu Nowość w sklepie!
  • 1 łyżeczka czubrica czerwona od Skworcu
  • 1 łyżeczka przyprawy Ras El Hanout do Tajin od Skworcu Nowość w sklepie!
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka sosu curry
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

olej kokosowy 3 łyżki od SKWORCU

2016-07-14 14.07.45

Do naczynia wlać wodę i mleko dodać drożdże podgrzać 2min/37st/obr2

Dodać pozostałe składniki na bułki i wyrobić 3minuty/interwał, ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na około 1h do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować hamburgery.

Do czystego naczynia miksującego wrzucić cebulę, czosnek, papryczki i zmiksować 3s/obr6 zgarnąc ze ścianek i powtórzyc czynność, dodać mięso i przyprawy, wymieszać 1minuta/obr3 uformować mielone i spłaszczyc je kładąc na grillowana patelnię na której rozgrzany jest olej kokosowy, grillujemy z obu stron.

Ciasto na bułki już mamy wyrośnięte, ładnie przełożyć je na stolnicę delikatnie opruszoną mąką i odgazować rozciągając tworząc wałek podzielić na 6 części i z kazdej uformować bułki, położyć na blaszce wyłożonej papierem i spłaszczyć je troszkę, przykryć i do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i jajkiem (razem wymieszac w miseczce) posypać sezamem.

Piekarnik rozgrzać do 190st piec 15minut studzimy na kratce.

Burgery tworzymy wg uznania moja wersja z:

sałata rzymska

papryka czerwona

ogórek zielony

pomidor

ogórek małosolny

młoda cebulka

i najważniejsze sosy 😉

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Zostaw po sobie ślad :)