Miałam okazję dziś wypróbować nowe sosy firmy Społem Kielecki
Sos hamburgerowy podbił nasze serca..smak wyrazisty, lekko-pikantny z nutą orientalnego smaku aromatycznie warzywny, delikatna kremowa konsystencja, idealny do hamburgerów, kanapek, mięs z grilla oraz zimnych wędlin
Gęsty nie spływał z burgera;) to samo sos czosnkowy. Burgery z dodatkiem tych sosów wyszły REWELACJA!!
Do hamburgerów dodałam świetny dodatek Papryczki Piri-Piri pochodzi z Nigerii.
Zawarta w papryczkach CHILI PIRI PIRI kapsaicyna wpływa stymulująco na wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając w ten sposób metabolizm. Są doskonałym dodatkiem do kuchni węgierskiej, afrykańskiej, hiszpańskiej a nawet meksykańskiej i azjatyckiej.
Te niewielkie, czerwone strączki doskonale podkreślą smak chili con carne, spaghetti czy paelli. źródło
Składniki na 6 bułek
- 260 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej typ 500 Młyny Stoisław
- 100 g mąka pszenno razowa Melvit
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka miodu rzepakowego Miody Wileńskich
- 1 łyżeczka soli
- 100 g wody
- 200 g mleka
- 20 g oliwy z oliwek
Na wierzch
- 3 łyżki mleka + rozbełtne jajko
- Sezam
Hamburgery 6 szt
- 0,6 kg mielonego mięsa zmielonego z łopatki
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka Papryczki Piri-Piri od Skworcu Nowość w sklepie!
- 1 łyżeczka czubrica czerwona od Skworcu
- 1 łyżeczka przyprawy Ras El Hanout do Tajin od Skworcu Nowość w sklepie!
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka sosu curry
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
olej kokosowy 3 łyżki od SKWORCU
Do naczynia wlać wodę i mleko dodać drożdże podgrzać 2min/37st/obr2
Dodać pozostałe składniki na bułki i wyrobić 3minuty/interwał, ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na około 1h do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować hamburgery.
Do czystego naczynia miksującego wrzucić cebulę, czosnek, papryczki i zmiksować 3s/obr6 zgarnąc ze ścianek i powtórzyc czynność, dodać mięso i przyprawy, wymieszać 1minuta/obr3 uformować mielone i spłaszczyc je kładąc na grillowana patelnię na której rozgrzany jest olej kokosowy, grillujemy z obu stron.
Ciasto na bułki już mamy wyrośnięte, ładnie przełożyć je na stolnicę delikatnie opruszoną mąką i odgazować rozciągając tworząc wałek podzielić na 6 części i z kazdej uformować bułki, położyć na blaszce wyłożonej papierem i spłaszczyć je troszkę, przykryć i do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i jajkiem (razem wymieszac w miseczce) posypać sezamem.
Piekarnik rozgrzać do 190st piec 15minut studzimy na kratce.
Burgery tworzymy wg uznania moja wersja z:
sałata rzymska
papryka czerwona
ogórek zielony
pomidor
ogórek małosolny
młoda cebulka
i najważniejsze sosy 😉