ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM

2015-12-09 13.19.37

2015-12-09 13.28.53

Składniki

woda do moczenia śledzi

szczypta  soli, pieprz do smaku

Śledzie namoczyć w mleku na 5 godz. aby pozbawić ich smaku słonego.

Do miski włożyć musztardy, żółtko, miód wymieszać trzepaczką do połączenia powoli wlać olej, trzepaczką ubijać, aż do konsystencji majonezu, cebule pokroic w drobna kostkę i dodac do sosu, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Śledzie odcedzić pokroić w paseczki szerokie na 3cm i dodac do sosu, przyprawić i wymieszac, podawać udekorowane szczypiorkiem.

Przełozyć do słoiczków wyparzonych osuszonych.

Najlepsze sa po dwóch dniach wtedy się przegryzą 😉

2015-12-09 13.01.27

2015-12-09 13.02.16

2015-12-09 13.02.46

Można przechowywać spokojnie do 2 tygodni

Zostaw po sobie ślad :)