Składniki
woda do moczenia śledzi
- 7 szt śledzi matjas
- 1/2 cebuli
- żółtko (białko można zamrozić)
- 3 łyżeczki musztardy ostrej
- 2 łyżeczki musztardy stołowej delikatesowej Społem Kielecki
- 1 łyżka miodu Wielokwiatowego
- 85 g oleju rzepakowego/roslinnego
- łyżka soku z cytryny
- szczypiorek
szczypta soli, pieprz do smaku
Śledzie namoczyć w mleku na 5 godz. aby pozbawić ich smaku słonego.
Do miski włożyć musztardy, żółtko, miód wymieszać trzepaczką do połączenia powoli wlać olej, trzepaczką ubijać, aż do konsystencji majonezu, cebule pokroic w drobna kostkę i dodac do sosu, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Śledzie odcedzić pokroić w paseczki szerokie na 3cm i dodac do sosu, przyprawić i wymieszac, podawać udekorowane szczypiorkiem.
Przełozyć do słoiczków wyparzonych osuszonych.
Najlepsze sa po dwóch dniach wtedy się przegryzą 😉
Można przechowywać spokojnie do 2 tygodni