Składniki
- 230 g marchewki obranej
- 210 g wody przegotowanej letniej + do dolania podczas wyrabiania
- 5 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka płaska miodu wielokwiatowego od Miody Wileńskich
- dwie płaskie łyżeczki (10 g) zakwasu piekarskiego Bio od Młyn Kopytowa
- 240 g mąka pszenna typ 500 Eko od Młyn Kopytowa
- 200 g mąka orkiszowa typ 650 od Młyn Kopytowa
- 5 g soli morskiej (łyżeczka)
Marchew potrzeć na małych oczkach lub rozdrobnić w thermomix 4 s/obr 6, zgarnąć ze ścianek czynność powtórzyć, przełożyć do miseczki i oczyścić naczynie.
Wodę, drożdże, zakwas i miód podgrzać mieszając na małym ogniu do rozpuszczenia ja podgrzałam w thermomix 2 min/37 st/obr 2. Pozostawić w naczyniu. Do rozczynu dodac przesiane mąki, dodać sól i marchew, oraz oliwę wyrobić mikserem do momentu elastycznego ciasta ok 10 minut (ma odchodzić od ścianek ciasto) ja wyrobiłam thermomix pierw 2 minuty/interwał, dodałam marchew i kolejne 2 minuty pozycja interwał.
Keksówkę 25 cm wyłożyć papierem i spryskać oliwą. Przełożyć ciasto do keksówki i wygładzić zwilżoną łyżką, posypać sezamem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce u mnie piekarnik rozgrzany do 30 st. pod przykryciem, ponad 2 godziny wyrastał.
Piec w temp. 200 st. na samym dole na szynie czas 23 minuty potem zmniejszyć temperaturę do 190 st i piec 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i przestudzić na kratce.